Продължете към съдържанието

Почистване и грижа

1. Не ги перете в перална машина. 

Продължителният контакт на кожата с водата при машинното пране предизвиква изсъхване на кожата, често дори и свиване. При продължително киснене във вода цветовете може да избелеят. Добрата грижа за Tikki Shoes предполага те да бъдат почиствани ръчно с помощта на влажна кърпа.

 2. Поддръжка на подметката.  

Подметката няма нужда от регулярно почистване. Тя изисква поддръжка, когато по нея се натрупа мръсотия и повърхността се омазни, което е предпоставка за подхлъзване (при обувките с мека подметка).  

За почистване на подметката се нуждаете от влажна кърпа или мокри кърпи от пакет (препоръчваме да използвате мокри кърпи, тъй като почистването е по-ефективно) и груба четка – четка за зъби, грил четка и други подобни. 

 Внимателно измийте външната страна на подметката с влажна кърпа или мокри кърпи от пакет (можете да я измиете и под течаща вода, но по този начин има риск да увредите цвета), оставете да изсъхне, след което енергично търкайте с четката, докато велурът се освежи. 

3. Горната част на обувката се почиства изключително лесно с влажна кърпа или бебешки мокри кърпи от пакет. 
4. Съхненето се осъществява само при стайна температура.

 Как да поддържаме кожата (напа) и велура? 

Въпреки че повечето хора избягват велура, защото той е по-чувствителен към замърсявания, всеки тип кожа има своите предимства и недостатъци.  

Защо производителите на Tikki shoes предпочитат велура? По следните причини: 

– изглежда по-изискано 

– по-мек е на допир 

– устойчив на дълга употреба.

Избягвайте да сушите обувките в близост или с помощта на нагорещени повърхности, защото кожата става прекалено суха. 

Основната разлика между напа и велура е устойчивостта на износване – докато напата може лесно да се надраска и не изглежда добре след след интензивна употреба (като обувки, носени ежедневно в продължение на няколко месеца), то велурът може да се надраска, но драскотините са много по-малко видими и обувката продължава да изглежда в добро състояние. Единственият минус е, че с времето велурът губи наситеност на цвета и изисква допълнителни грижи. 

Стъпки за поддръжка на велур: 

1. Първо измийте кожата с мокра кърпа. Избягвайте за миете под течаща вода, защото има риск от избеляване на цвета; 

2. Оставете да изсъхне, след което четкайте с мека четка (четка за зъби, например); 

3. За да освежите цвета, можете да използвате бебешко олио – капнете няколко капки върху четката за зъби и го разпространете навсякъде, за да избегнете разлика в цветовете. Не е важно колко точно олио слагате на четката, важното е да разнесете равномерно по цялата повърхност на обувката. 

 4. Когато обувките изсъхнат, веднага ще забележите как велурът е възвърнал яркостта на цвета си. 

 Напата може да се почиства с влажна кърпа или мокри кърпи от пакет, след което да се използват различни продукти за поддръжка на кожа (кремове, спрейове). Препоръчваме Ви да използвате и крем за тяло, с който да омекотите кожата и да я предпазите за по-дълго време. 

Надяваме се да сме Ви били полезни в поддръжката на обувките Tikki, които ще се разваме да бъдат щастливо носени от вашите мъничета.