Продължете към съдържанието

Какво всъщност означава “Боси обувки”?

“Босите обувки” са тези, които позволяват на краката да се движат естествено, възможно най-близо до ходенето бос. Босите обувки имат следните характеристики:

  1. ZERO-DROP – подметката е идеално равна, като петата е на същата височина като стъпалото. Повдигането на петата отхвърля изравняването на гръбначния стълб и принуждава неестествен удар на петата.
  2. ГЪВКАВОСТ – имат силно гъвкава подметка, позволяваща на краката да се движат неограничено, за да станат по-силни. За сравнение, в твърда обувка подметките почти не се огъват и това в крайна сметка води до мускулна атрофия и болка.
  3. ТЪНКА ПОДМЕТКА – колкото по-тънка е подметката на обувката, толкова повече информация мозъкът ни може да получи чрез невротрансмитерите, разположени в краката ни. Това е от съществено значение за оптимална проприоцепция (осъзнаването на тялото ни за собствената си позиция и движение), перфектен баланс и намиране на най-добрата стойка в зависимост от вида на повърхността, на която стъпвате.
  4. ШИРОКО ПРОСТРАНСТВО ЗА ПРЪСТИ – много място за пръстите на краката. Колкото повече пространство имат пръстите на краката, толкова по-добро е общото разпределение на телесното тегло и стойката. Ролята на палеца на крака е много важна, тъй като поддържа цялото тяло. Опитайте с едно просто упражнение: направете няколко лицеви опори, поддържани от ръцете си, със свити пръсти в стегнат юмрук – ще забележите, че отнема много повече усилия и положението на тялото ви ще се чувства неестествено.
  5. НУЛЕВА ПОДДРЪЖКА – не се препоръчва ортопедична опора. Обувките за боси крака нямат опора за свода, нямат абсорбиращи удари възглавници или други пазарни нововъведения. Ако се поддържат и не могат да се движат естествено, мускулите постепенно губят сила и това води до болезнени и отслабени крака.
  6. БЕЗ ТВЪРДИ ЧАСТИ – обувките, направени от твърд материал, който притиска краката, няма да им позволи да се движат свободно. Най-добре е обувката да се оформя според формата на стъпалото, а не обратното. Това е причината обувките за бос крак да се изработват от меки и гъвкави материали, без картон или пластмаса, за да запазят формата си с течение на времето.

Каква е разликата между бос и минималистичен?

Въпреки че основният ни фокус са обувките боси, предлагаме и минималистични гами. Тези обувки отговарят на всички изисквания по-горе, с изключение на факта, че не са толкова гъвкави като обувките Barefoot и имат минимални усилватели за издръжливост. Те са специално създадени за по-големи деца или възрастни, които се нуждаят от обувките им да са по-издръжливи и да могат да се справят с по-тежка употреба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *