Продължете към съдържанието

ИЗБЕРЕТЕ ПОДХОДЯЩИТЕ ОБУВКИ!

person carrying pair of baby s white flats


Скъпи родители, знаем колко трудно може да бъде да изберете правилните обувки за вашето дете, особено ако това е първото ви дете.

За да ви помогнем да се справите правилно, направихме шаблон, сравняващ различните размери обувки, които продаваме, плюс съвети как да изберете най-добрите обувки за всяка възраст и етап.

  1. За бебета, които все още не ходят (на възраст под 10-11 месеца), се препоръчва да не използват никакви обувки – в идеалния случай те трябва да ходят само боси. Ако все пак трябва да защитите краката им, изберете мека, минимална обувка, изработена от текстил, вълна или кожа. На този етап краката на вашето бебе се нуждаят само от защита от студа.
  2. За тези, които ходят по-рано, т.е. тези, които ходят от 1-3 месеца, се препоръчва да продължат да ги оставяте да ходят боси – дори на открито, ако е възможно. Това е така, защото директният контакт с повърхността, по която вървят, им помага да се научат да контролират баланса си. Пръстите на краката играят особено важна роля при ходенето – както може би сте забелязали, децата се „закопчават“ с пръстите си върху повърхността, върху която стъпват. Те по същество използват пръстите на краката си, заедно с нервните окончания в стъпалата на краката си, за да усетят повърхността, по която ходят. Малко бебе, което се учи да ходи в твърди обувки, може да се сравни с хирург, който се опитва да оперира, докато носи ръкавици за заваряване. Колкото по-дебела и по-твърда е подметката, толкова по-слабо е усещането за контрол, което прави по-трудно за децата да придобият увереност при ходене. Ето защо ходенето бос е от решаващо значение в ранните етапи. По-късно можете да използвате гъвкава минималистична обувка, като обувките Tikki, сникърсите Botess или колекцията ни “боси” сандали.
  1. Уверено проходили – след като детето ви ходи с лекота и има добър баланс, можете да използвате по-защитна обувка с по-дебела подметка от около 3-4 мм. Внимавайте обаче – обувката все пак трябва да е гъвкава и лека и най-важното: трябва да има анатомична форма, която да дава на пръстите достатъчно място за плавно движение и естествен растеж.
  2. За употреба на закрито, например в детска градина или вкъщи, препоръчваме обущета с мека подметка или селекцията ни пантофи с тънка гумена подметка само 2-4 мм. Не препоръчваме обикновени обувки или ботуши за употреба на закрито! Децата имат отлична циркулация – ето защо краката им се нуждаят от добра вентилация, за да предотвратят изпотяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *