Растящите крачета

Защо това е толкова важно за децата да ходят боси, особено в първите си стъпки?

В световен мащаб, лекари-специалисти препоръчват ходенето бос като най-добрия начин да се осигури нормалното здравословно развитие на растящите крака. 
  • Бебешкия крак не е миниатюрна версия на крака на възрастен. Всъщност той почти не съдържа кости, а по-скоро се състои от хрущяли. Те се вкостяват след няколко години и формират 28-те кости, които съставляват ходилото на възрастен. 
  • Глезенът укрепва с течение на времето и получава правилната позиция, особено когато бебето стои. При свободно ходене, неподдържан, глезена поема всяка неравност и става по-силен.
  • При ходене босо, едно дете използва и пръстите на краката, за да има по-добър баланс. Това не е възможно в една твърда обувка.
  • Чрез директен контакт със земята детето получава информация, която го предпазва от често спиране и гледане надолу - което би намалило баланса и би го накарало да падне.
  • Ходенето бос подпомага формирането на свода на ходилото и допринася за по-добра стойка.
  • Когато на кракът е обут с неподходящи обувки, петата поема тежестта на удара от стъпването и тази  енергия се предава на гръбначния стълб. Това не се случва при ходене с боси крака, защото така енергията се разпространява по целия крак.
  • Въпреки че се предполага, че различни видове дефекти може да се коригират с носенето на твърди обувки, при много от скорошните изследвания тези митове са опровергани и показват как това става с ходене бос. 
  • И накрая, но не на последно място, ходенето бос е голяма рефлексотерапия (чрез директен контакт с различни повърхности като скали, пясък, трева).
За съжаление, ние живеем в едно модерно общество, където контактът с природни площи е много ограничен. Заобиколени сме от асфалт, цимент, керамика - не само хлъзгави, но също така студени и враждебни повърхности. 
Затова имаме нуждата да предпазим деликатните детски крака. Онлайн магазин Обущета за малки крачета ни дава възможност да изберем обувки, възможно най-близки до естественото – Tikki shoes.